دارایی ثابت چیست؟

دارایی ثابت چیست؟

ارایی ثابت Fixed assets به املاک، تجهیزات و دستگاه ها و هر دارایی قابل لمسی می گویند که یک واحد اقتصادی از آن برخوردار است و می تواند از آن به عنوان راهی برای کسب درآمد استفاده کند. حتی خودرو نیز در این دسته قرار می گیرد.

دارایی های ثابت در واقع دارایی هایی هستند که نمی تواند آن ها را در طول یک سال مصرف کرد. این دارایی ها در ترازنامه ها با عناوینی همچون املاک، تجهیزات، ماشین آلات و غیره ثبت و ضبط می شوند. نام دیگر دارایی های ثابت دارایی های سرمایه ای نیز هست. این دارایی ها به نوعی سرمایه یک شرکت محسوب می شوند.

 

اهمیت دارایی های ثابت در یک کسب و کار

دارایی های ثابت در یک کسب و کار از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند چرا که به ارائه گزارش های مالی قدرت بیشتری می دهند. سرمایه گذارها معمولا گزارشات مربوط به دارایی های ثابت را به عنوان سلامت کسب و کار در نظر می گیرند و این موضوع در تصمیم تصمیم گیرندگان نقش مهمی دارد. برای مثال در صورتی که قرار باشد وامی به یک کسب و کار تعلق بگیرد حتما دارایی های ثابت آن کسب و کار مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

همیشه این دغدغه در میان مدیران و حسابداران وجود دارد که در آینده‌ای نه چندان دور، زمانی که تعداد بیشتری دارایی ثابت خریداری می‌کنند، چگونه آن‌ها را مدیریت و حسابداری کنند؟

مدیریت تعداد زیادی دارایی کاری بس دشوار است.دارایی ثابت  از زمانی که خریداری می‌شود و مورد استفاده یک شرکت قرار می‌گیرد، حالات مختلفی را در بر می‌گیرد. برای مثال گاهی یک دارایی نیاز به تعمیر و ارتقا دارد، گاهی هم بر حسب یک اتفاقِ غیر منتظره، اسقاط می‌شود.

شاید گمان کنید که هر تغییری که برای دارایی‌تان پیش می‌آید، به راحتی توسط یک کارشناس حسابداری ثبت می‌شود.

اما با افزایش تعداد دارایی‌ها و ثبت‌های آن‌ها، در کنار سایر ثبت‌های موجود در ترازنامه و صورت‌های مالی، زمان و هزینه زیادی از واحد حسابداری شرکت گرفته می‌شود و مسلماً با این حجم ورودی و خروجی حساب‌ها، احتمال افزایش خطای انسانی امری غیر قابل اجتناب و انکار است.

فلسفه نرم افزار های حسابداری نیز راحتی و آسودگی در حین کار است که به همین ترتیب یک مدیر و یا یک حسابدار بتواند پایداری و یکپارچگی حساب‌ها را در سیستم مالی یک شرکت تجربه کند.

چرا ما استفاده از سیستم دارایی ثابت را به شما پیشنهاد می‌کنیم؟

امروزه کار با انواع نرم افزار های حسابداری، کار حسابداران و مدیران را ساده‌تر از قبل کرده است.

بنابراین همانند سایر سیستم‌های حسابداری، همچون سیستم حسابداری شرکتی، سیستم خزانه داری ، سیستم مشتریان و فروش، سیستم تأمین کنندگان و انبار، سیستم حقوق  و دستمزد و غیره؛ ایجاد یک سازوکار قدرتمند و یکپارچه برای نظارت صحیح در حوزه مدیریت و جایگزینی به موقع دارایی‌های ثابت و کنترل مناسب بر ارکان‌های دارایی ثابت و استهلاک، کاری بسیار ضروری و لازم است.

 

برخی از امکانات سیستمهای دارایی ثابت  به شرح زیر است:

  • ثبت تحصیل و انجام کلیه‌ی عملیات طی دوره دارایی‌ها به صورت گروهی از جمله تغییر نرخ و روش، نقل و انتقال، فروش، اسقاط، حذف، بلااستفاده و غیره
  • امکان پلاک‌گذاری دارایی‌ها به صورت دستی یا خودکار متناسب با الگوی دلخواه
  • گزارش‌گیری دقیق و لحظه‌ای برای مدیریت اموال با استفاده از کارت دارایی
  • ثبت فروش، اسقاط یا حذف دارایی
  • ثبت سود یا زیان ناشی از هر عملیات در همان تاریخ به صورت خودکار
  • امکان بلااستفاده کردن دارایی و محاسبه استهلاک 30 درصدی در دوره بلااستفاده و همچنین استفاده مجدد از دارایی بلااستفاده شده
  • محاسبه استهلاک دارایی­ها برای هر دارایی و در هر دوره دلخواه با استفاده از آخرین جدول قوانین استهلاک
  • ارائه سند حسابداری محاسبه استهلاک به صورت تجمیعی و یا به تفکیک هر ماه برای هر دارایی
  • “ثبت مخارج پس از تحصیل مانند تعمیرات اساسی ” و یا “گسترش و الحاق ” و ثبت آن در نرم ­افزار و همچنین محاسبه استهلاک هر کدام از مخارج مطابق ماده 149 قانون استهلاک مالیاتهای مستقیم